Jak dobrać panele winylowe do kuchni

Jak dobrać panele winylowe do kuchni

JAK DOBRAĆ PANELE WINYLOWE DO KUCHNI?

Decydując się na remont kuchni, należy zwrócić uwagę na jej przyszłe podłoże. Powinno ono być trwałe, odporne na wilgoć i zmiany temperatury oraz proste w utrzymaniu czystości. Cechy te idealnie opisują właściwości paneli winylowych. Sprawdźmy zatem jak dobrać je do pomieszczeń tego typu.

Klasa użyteczności paneli winylowych

Podczas wyboru paneli winylowych do kuchni należy zwrócić uwagę na ich przeznaczenie docelowe. Konieczne będzie przy tym ustalenie odpowiedniej klasy użyteczności. Najczęściej polecaną przez ekspertów jest ta oznaczona liczbą 23. Co ona oznacza? Pierwsza cyfra (2) dotyczy rodzaju pomieszczeń, w tym przypadku chodzi o te z przeznaczeniem na użytek prywatny. Druga natomiast (3) odnosi się do wielkości natężenia ruchu, a dokładniej do intensywnej eksploatacji posadzki.

Klasa ścieralności i grubość warstwy

Ważnym parametrem w odniesieniu do powierzchni kuchennych jest także odporność na wycieranie. By dobrze dopasować rodzaj paneli winylowych, należy wybrać te z odpowiednią klasą ścieralności. W zależności od tego jak dane podłoże jest często użytkowane, wyróżnić można te od AC1 do AC5. Zważywszy, iż kuchnia należy do jednych z najczęściej odwiedzanych domowych pomieszczeń, zaleca się wybór paneli podłogowych klasy AC4, która to świetnie się sprawdzi przy tak wymagających warunkach.

W przypadku ścieralności, bardzo istotna jest też grubość warstwy winylowej. Im będzie wyższa, tym lepszą zapewni ochronę. Do pomieszczeń o średnim natężeniu ruchu – takich jak kuchnia, zaleca się więc wybór paneli w których zewnętrzna powierzchnia winylu będzie wysoka na 0,4 – 0,5 mm